Sunday 7 October 2012

* Ketupat Sotong

RESEPI KETUPAT SOTONG
Bahan-bahannya:
  • sotong setengah kg
  • santan 1 cawan
  • pulut setengah cawan
  • manisan siam 3 karet/gula melaka ketul
  • daun pandan 3 helai disimpul
    sedikit garam
  • lidi daun kelapa
Cara membuatnya:
  1. Basuh beras pulut bersih2 dan rendamkan dalam sedikit santan yang sudah dicampur garam.
  2. Potong lidi pendek2 / guna pencukil gigi
  3. Sementara pulut masih terendam dalam santan, basuh sotong bersih2. Buang kulitnya dan keluarkan matanya
  4. Sumbatkan pulut dalam sotong. Masukkan hanya 1/2 pulut memenuhi sotong. Jangan terlebih kerana sotong akan pecah & menjadi keras
  5. Masukkan kembali kepala sotong di tempatnya
  6. Cocokkan lidi secara menyilang untuk memastikan pulut selamat di dalam sotong.
  7. Susun di dalam periuk dan masukkan santan yang direndam pulut tadi.
  8. Bila dah menggelegak, masukkan santan selebihnya, manisan dan daun pandan. Masaklah sampai kuahnya likat.
  9. Sedia untuk dihidangkan....

No comments:

Post a Comment