Tuesday 9 October 2012

* Resepi Nasi Beriani


NASI BERIANI DAGING

 
 
NASI BERIANI DAGING
 
500 gm BERAS JASMINE BASMATHI PEACOCK (dibersihkan dan ditoskan)
1250 ml air
4 sm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 camca teh koma-koma (saffron powder) atau pewarna kuning
2 camca teh esen ros
500 gm daging lembu/ ayam (dipotong kiub)
3 biji bawang besar }
5 biji cili hijau }dikisar halus
5 ulas bawang putih }
4 sm halia }
2 camca besar rempah beriani
2 tangkai daun ketumbar }
3 tangkai daun pudina }dipotong kecil
3 biji tomato }
100 gm bawang goreng
150 ml susu sejat
sedikit buah gajus
garam sebagai perasa
minyak untuk memasak
sedikit tepung gandum dicampur air untuk dijadikan bahan gam di tepi bekas nasi

Cara Membuat:
1. Masak beras dengan air, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan buah gajus
dan biar didih hingga ¾ masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Gaul daging dengan bahan kisar dan sedikit minyak. Perap selama 30 minit.
3. Gaulkan ke dalam daging, rempah beriani, daun dipotong kecil, tomato dan bawang goreng. Goreng hingga garing dan masukkan susu.
4. Sediakan sebuah bekas dan ambil ¼ bahagian nasi dan ratakan. Ratakan pula daging yang
  telah dimasak dan renjiskan pewarna kuning atau koma-koma dan esen ros.
5. Ulangi proses hingga menjadi 4 atau 5 lapisan nasi dan daging.
6. Apabila selesai, tutup bekas dengan penutupnya dan tampal keliling bekas
dan penutupnya dengan bahan tepung.
7. Biar di atas api hingga berwap dan angkat. Buka penampal tepung dan hidang nasi

No comments:

Post a Comment