Friday 16 November 2012

** Resepi Jala Emas

RESEPI JALA EMAS 


Myresepi_jala_mas
Bahan-bahan ( 5 orang )
 
15 biji telur ayam / itik – ambil kuning sahaja (Tapis dgn kain)
400g gula halus
(kurangkan gula jika tak suka terlalu manis dlm 300g)
2-3 helai daun pandan
4 cawan air
Daun pisang untuk dibuat corong
 
Cara-cara  
Tapis kuning telur dan pukul sedikit
Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.  
Angkat dan ’tos’kan.  
Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu. Hidangkan
 
p/s : Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas.
Dsc01591
 
corong dari daun pisang


RESEPI KUIH TAHI ITIK



Bahan2nya:
 
 
telor putih setengah kilo *ditapis dengan kain*
 
tepong setengah cawan
 
gula 1 cawan
 
bunga cengkih 5 - 6 kuntum
 
daun pandan 3 helai disimpul
 
minyak mazola setengah cawan
 
Cara membuatnya:
 
Kesemua bahan kecuali minyak disatukan. Kepok2 biar sebati.
 
Masak dengan menggunakan api yang sederhana.
 
Kacau2kan agar tidak hangit.
 
Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
 
Kacau lagi hingga kental sempurna.
 
Buang daun pandan dan bunga cengkih.
 
Bentukkan ikut suka hati...

No comments:

Post a Comment