Sunday 23 June 2013

Biskut Almond London




Bahan-Bahan


1 ketul butter
1/2 cawan gula pasir halus @ 
gula castor
1 biji kuning telur
tepung gandum secukupnya
1/4 cawan tepung jagung

Badam biji - bakar hingga rangup
badan hancur - panggang sebentar
coklat masakan
lemak sayur
paper cup

Cara-caranya
  • Kacau butter bersama gula hingga sebati
  • masuk kuning telur- kacau
  • masuk tepung gandum dan tepung jagung sedikit2 sambil dikacau rata.
  • tambah tepung hingga tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk.
  • ambil sedikit pastri, salutkan badam dengan pastri dan bentukkan bujur dengan menggunakan tangan    buat hingga habis
  • bakar hingga kekuningan- biarkan sejuk.
  • masak coklat dengan cara double boiler masukkan sesudu teh lemak sayur (shortening)
  • setelah coklat cair angkat dan mulalah proses mencelup 
  • angkat pastri yang telah dicelup dengan menggunakan penyepit dan masukkan ke dalam paper cup
  • tabur badan hancur sebelum coklat menjadi beku.
  • Masukkan 2 minit dalam peti sejuk untuk mengeraskan coklat...
  • siap untuk dimakan...

No comments:

Post a Comment