Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap saiz besar
3 ulas bawang putih ditumbuk/blan
2 tangkai cili padi ditumbuk/blan
3 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos ikan
1 hiris air asam limau nipis
Bahan untuk hiasan:
1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
1 inci halia | dimayang halus
Hirisan daun ketumbar
Buah nenas | potong dadu (sy ganti dengan tomato/potong dadu)
Boleh juga masukkan timun yang dibuang biji dan dipotong dadu
Cara:
1. Ikan diperap dengan sedikit garam. Goreng dengan minyak yang banyak.
2.Tumisan bawang putih dan cili padi, sehingga garing.
3. Masukkan sos cili thai, sos ikan & daun ketumbar. Tutup api
4. Kemudian curahkan sos tadi ke atas ikan dan perahkan limau nipis ke atasnya. Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment