Wednesday, 26 June 2013

Ikan Stim Wan Nur



Bahan-bahan ( 1 hidangan )

  • Bahan A (Untuk ikan)
  • 1 ekor ikan siakap /ape2 je jenis ikan yg digemari. 
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1/2 inci halia (diketuk)
  • 1 batang daun sup hiris kasar
  • 3 ulas bwg putih (diketuk)
  • bawang besar potong bulat
  • 1 sudu besar kicap sotong
  • Cara
  • Lumuskan ikan dengan air limau sekejap. Bersihkan. Lumurkan ikan dengan sos ikan. Taburkan keatas semua bhn2 diatas ke atas ikan & kukuskan sehingga masak.

Bahan B (Bahan kuah)
  • 5-7 biji cili api dihiris kecil
  • 1 sb sos ikan
  • 4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi) 
  • 1 biji tomato dipotong dadu kasar
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 1 sudu gula @ 1 sdb sos cili thai (saya guna sos cili thai)
  • * Campurkan kesemua bahan dlm satu mangkuk acau biar sebati

  • Cara-cara
  1. Setelah ikan masak. Angkat dan keluarkan air ikan tadi. Letakkan kuah tadi keatas ikan. Boleh dihidangkan. Rasa masam manis & pedas. 

No comments:

Post a Comment