Wednesday, 26 June 2013

Kek Batik Biskut Marie Wan Nur


Bahan-bahan:
1 paket milo (saiz paling kecil)
1 bungkus biskut marie (Dipatahkan kepada 4 bahagian)
1 ketul butter (250g)
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu besar esen vanilla
sedikit kacang goreng @ badam bakar



Cara-cara:
1. Cairkan butter di dalam kuali/periuk
2. Setelah butter cair, masukkan milo dan susu. Kacau non stop jangan bagi berketul2
3. Apabila sebati, masukkan esen vanilla. Kacau lagi
4. Apabila adunan tadi menjadi pekat dan mendidih. Tutup api biarkan agak suam
5. Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan
6. Gaulkan sehingga biskut marie tadi diseliputi dengan adunan coklat 
7. Angkat, dan terus masukkan dalam loyang. Mampat-mampatkan adunan supaya tiada ruang antara biskut tadi. Taburkan kacang goreng / badam bakar.
8. Apabila dah siap, masukkan dalam fridge (bahagian ais) lebih kurang 2 jam
Sedia di makan :)


::: Tapi kalau suka yang kek batik yang rangup, letak dalam fridge bahagian biasa tu pun dah ok!



No comments:

Post a Comment